"Egy hely, ahol minden a tökökről szól..."

Ősszel számtalan méretben és színben kínálják magukat a különböző tök fajták, amelyek a konyhában étkezési célból, de mint őszi dekoráció is felhasználhatók. A tökfajták gazdagsága lenyűgöző. Egyre gyakrabban találkozunk a nagyobb üzletek polcain olyan fajtákkal is, amelyek néhány évvel ezelőtt még ismeretlenek voltak a magyar vásárlók számára.

Minap olvastam egy érdekes cikket egy különleges helyről, amelyet csak egyszerűen Tökök Világának hívnak. Ez a hely közel 700 km-re található Csehország szívében, Nová Ves u Lestiny helységben, ahol a Pipek házaspár közel 100 féle tököt termeszt. Teszik ezt ma már 5 hektáron, évente 17 ezer palántát ültetve, és közel 60 tonna tököt szüretelve, és mindezt ketten. Csodás hely, csodás emberekkel. Josef, a férj, ifjú korábban munkát vállalt egy svájci gazdaságban, ahol a különböző fajtájú tökök termesztése olyan nagy mennyiségben folyt, mint nálunk például a krumplié. Nyugaton a tök egy közkedvelt „zöldség” (valójában gyümölcs?). Olyan különleges fajtákkal is találkozott, amelyeket azelőtt még soha nem is látott. Nászajándékba kapott néhány zacskó tökmagot. Amikor a család megörökölte a dédszülők parasztházát egy kis földdel, elültették a tökmagokat. Megtörtént a csoda, hisz nem nagyon bíztak abban, hogy a tökök be is fognak érni, mivel a hely, ahol a farm található, 500 métert meghaladó tengerszinten van. Sok kísérletezés után ma már közel 100 féle tököt képesek termeszteni. Nagyobb részük fogyasztásra alkalmas , de sokféle dísztököt is termesztenek. A tökök egy részét eladásra szánják, egy részét komposztálják, és a maradékot az állatok etetésére teszik félre.

Ősszel, amikor a szezon a végéhez közeledik, minden évben megnyílnak a farm kapui és ellepik ezt a különleges helyet a tökimádó kicsik és nagyok. Jönnek az óvodás és az iskolás csoportok és jönnek a „valami másra” vágyók, hogy beszerezzék a sehol máshol nem kapható tököket. A gyerekeket várja egy ötletes játszótér, ahol a játékok tökből készülnek (piramis, labirintus) és egy hatalmas ugráló vár szalmából. Kedvencek a házi állatok is, főleg a Bylina (Növény) névre hallgató birka, amelyik képes mindent megtenni egy szelet tökért. Kreatív foglalkozás is várja a vendékeket, ahol mindenki kipróbálhatja a tökfaragást vagy a lámpás készítését. A felnőtt látogatók amellett, hogy beszerezhetik a tököket, hasznos tanácsokat is kapnak a például a tárolásról, vagy bevált recepteket. Itt minden a tökök körül forog!

Egy interjúban megkérdezték a házaspártól, hogy melyik tök a kedvencük. A feleségnek a Hokkaido fajta, azon belül a nálunk alig beszerezhető zöld és kék változata, amely szerinte sokkal lágyabb- finomabb mint a narancssárga változata. Kedvence továbbá a legjobb sütőtöknek titulált magyar Nagydobosi kék tök, amely egyébként jó nagyra is nő. Érdekesség, hogy sütés előtt nem távolítják el a magokat, azzal együtt sütik meg a tököt, így egy karakteres karamellás ízű lesz. A férj kedvence a spagetti tök, mivel könnyen elkészíthető. A tök a főzés után spagettiként hullik szét, és különböző mártásokkal, illetve fűszerekkel ízesítve csodás ételt lehet belőle varázsolni. A másik kedvence a Muscade provence fajtájú, szabad fordításban a „muskátli” tök, amely nagyon hasonlít a Hokkaido tökre, de kevésbé lisztes az íze. No és a gyerekeiknek mi a kedvencük? Sütve-főzve bármelyik, hiszen a tökök között felnőve, és azokat termesztve, lehetetlen közülük kedvencet választani. Minden évben új fajtákkal is kísérleteznek, és az ő munkájuk eredménye is, hogy ma Európában közel 200 tökfajta ismert. Kizárólag csak nemesített magokat ültetnek, amelyeket első sorban Svájcból szereznek be.

Egy érdekes világot ismertem meg. A kíváncsiság engem is hajtani fog, hogy feltérképezzem a kínálatot a magyar polcokon a tököket illetően. Nem kellene leragadni a tökfőzelék és hamis ananász kompót mellett! És ha találok valamilyen különlegességet, el fogom készíteni. De ez majd egy következő bejegyzésem témája lesz.

Vissza a bloghoz