Az angol pogácsa

Az angol teázás fontos kelléke a teához kínált sütemény. Ha autentikusak akarunk lenni, akkor az angol pogácsát válasszuk. A scone, ahogy az angolok nevezik, a legkedveltebb. Nagyon egyszerű elkészíteni, de igazán csak frissen finom. Nem csak tea mellé, hanem forró csokival télen, vagy egy finom kakaóval is kiváló. Fogyasztható dzsemmel, friss gyümölcsökkel, vagy angolosan clotted cream-mel, ami valójában egy sűrű tejszín (Mascarpone-val helyettesíthető, de nem ugyan az). Nálunk csak a British Store-ban kapható, 55% zsírtartalmú, sárgás, sűrű, édeskés, vajszerű krém, amit a félbevágott pogácsára kell kenni.

Íme a kedvenc receptem. Én aszalt áfonyával szeretem.

Hozzávalók (10-12 darab pogácsa) 25 dkg sima liszt ½ teáskanál sütőpor egy csipet só 50g lágy vaj 20dkg porcukor 1,5dl tej 75g vegyes aszalt gyümölcs apróra vágva (pl. áfonya)

Elkészítés: A sütőt 220 fokra előmelegítjük (légkeveréses sütő esetében 180 fokra).

Nagy tálba tesszük a lisztet, sót, sütőport és elmorzsoljuk benne a vajat.

Hozzáadjuk a cukrot és a tejet.

A tésztát eldolgozzuk.

A vegyes aszalt gyümölcsöket belekeverjük a tésztába.

A tésztát deszkán átgyúrjuk és kb. 2 cm kinyújtjuk. Lisztbe mártott szaggatóval kb. 5 cm korongokat szaggatunk (a szaggatóból nyomjuk ki a tésztát, ne forgassuk a szaggatót a tésztában, mert nem fog egyenletesen megsülni!).

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tetejét liszttel megszórjuk és tejjel bekenjük.

10-12 perc alatt aranysárgára sütjük.

Kivesszük a sütőből és rácson hűlni hagyjuk.

Azonnal fogyasztható!

Tállalási kellékek: Country Kitchen kollekció

Egy csipet nosztalgia ihlette a tervezőket, amikor is megalkották a Country Kitchen kollekció egyes darabjait. A nortfolki Oxburgh Hall-ban található az egyik terem falán az a virágmintás tapéta, amelynek mintáját varázsolták rá a különleges formájú rusztikus kőedényekre. A dáliát és krizantémokat abrázoló tapéta eredeti, nyomtatott változata valamikor a 19. század végén készült. A kollekciót különlegessé teszik a rézbevonatú kiegészítők: szűrők, tálak, evőeszköztartók.

Fotók: tálalási kellékek: Creative Tops Country Kitchen, sütéshez való kellékek: Katie Alice Cottage Flowers kollekció

Vissza a bloghoz