Nincsen húsvét tojás nélkül....

Legjelentősebb húsvéti jelképek egyike ősidők óta. Az egyház valamikor a 12. században vezette be hivatalosan mint húsvét szimbólumát. Nem csak húsvéti eledel, de díszítése, színezése is régi hagyomány. A tojás díszítése sokkal régebbi időkre vezethető vissza, nem a kereszténység kezdeményezte. Kizárólag Európa keleti részeiben vált szokássá, más részeken alig, illetve csak kisebb területeken.

De miért pont a tojás? A tojás mindig is az élet, a termékenység és az újjászületés szimbóluma volt. Mivel a húsvét és a húsvéti ünnepi időszak tavaszra esik, amikor is a természet újjászületik, így érthető ez a jelentése is. Tél után, amikor a tyúkok mérséklik a tojás „termelést”, ebben az időszakban indul be a tavaszi-nyári „nagyüzem”. Az emberek a tavasz érkezése feletti örömüket a tojások díszítésével fejezték ki. A feltöretlen tojás titkokat rejteget, akárcsak Jézus sírja. Ahogyan a csirke áttöri a tojás falát és életre kell, úgy Krisztus feltámadt a sírjából.

Régen a húsvéti tojás színe kizárólag piros volt, ez mindig is valamilyen mágikus erővel bírt. Szimbolizálta Krisztusnak az emberiségért kiontott vérét, a tojás héjának belső részének fehér színe pedig Krisztus verejtékét. A húsvéti fonott kalács, sonka és más finomságok mellett ma már alig találunk piros tojást a szentelésre szánt kosárban, valahogy megfeledkeztünk erről a hagyományról. Régen minden tájegységnek megvolt a saját hagyományos hímes tojása, jellegzetes formákkal és mintákkal. Ez a hagyomány ma is él, hála a sok ügyes kezű mesternek, akikkel alkotóházakban, mesterségek ünnepén és vásárokon találkozhatunk. Míves Tojás Múzeum Zengővárkonyban hazánkban és Európában is ritkaságnak számító állandó hímes tojás kiállítása csodálatos. Érdemes egyszer meglátogatni.

A mai modern világban egyre divatosabbak lettek a kreatív tojások is, amelyeknek a díszítése sokféle új technikákkal készülnek. A modern húsvéti tojások nem feltétlenül tojásból készülnek, lehetnek fából, textilből, műanyagból, hungarocellből vagy akár üvegből is.
Nekem a modern tojások közül a vintage tojások tetszenek a legjobban. Mint egyéb ilyen stílusú kiegészítőknél, itt is a legfontosabb kellékek közé tartoznak a pasztell színek, finom alapanyagok mint a csipke, gyöngyök, természetes anyagból készült régimódi apró díszek, zsineg, szalag, és minden olyan kincs, amit otthon a fiókban őrzünk: régi bélyeg, fénykép, gomb is bátran felhasználható.

Az alapanyagok beszerezhetők bármelyik kreatív boltban. Kedvenc lelőhelyem az Ildesign Kreatív Hobby Bolt (Debrecen, Piac u. 41.)

Nem mindenkinek van ideje ilyen gyönyörűségeket saját kezűleg készíteni, nekik ajánlom a szép számban és választékban kapható kész tojásokat.

Magyarországon a festett, díszített tojás ajándékozása elsősorban a húsvéti locsolkodáshoz kapcsolódik. Igaz, a csokoládéból készült tojások a slágerek, de ha egy kicsit hagyományőrzők szeretnénk lenni, szerezzünk be legalább piros csokitojásokat!

Vissza a bloghoz