Levendula

A levendula szó hallatán először mindenkinek a napsütötte, illatos Dél-Franciaország jut eszébe. Amikor évekkel ezelőtt Provence-ban jártam, azonnal beleszerettem a dél-francia életmódba! Igaz, a levendula már akkor nem virágzott, de a csodálatos levendula mezőket látva, elvarázsolt a hely. Sokáig azt hittem, hogy a levendula őshazája pont ez a vidék, de az idegenvezetőnk kiábrándított. Őshazája Délkelet-Ázsia, innen hozták be Európába a rómaiak. Főleg a Földközi-tenger térségében terjedt el. Nem kell messzire elutaznunk, hogy a levendula varázsát megtapasztaljuk, hisz hazánknak is van egy kis szeglete, ahol június közepétől lila színekbe borulnak a végtelennek tűnő mezők. Ez a Tihanyi Apátság szomszédságában levő levendulás.

Magyarországon a levendula az 1920-as évekig csak a középkori kolostorkertekből volt ismert (Tihany, Pannonhalma, Somló), ahol a szerzetesek honosították meg termesztését. Az első ültetvényt Bittera Gyula telepítette, egyenesen Franciaországból hozott palántákból. Mivel a levendula napos, száraz klímát igényel, a tihanyi félsziget tökéletesnek bizonyult. Az apátságtól bérelt területen létrehozta az első ipari célra telepített levendulást. A termesztés célja az illőolaj előállítása volt. Nagy sikerrel, a Tihanyban aratott levendula illőolaj tartalma magasabb volt, mint a franciáé. Bittera Gyulának köszönhetően a tihanyi levendula világhírű lett.

A híres levendulás a 60-as években sajnos pusztulásnak indult. El kellett telni közel 25 évnek, hogy újra a Tihanyi félsziget levendula mámorba boruljon. Zátonyi Zsigmondnak, a Pannonhalmi Apátság idegenforgalmi kirendeltségnek vezetőjének, és fiának köszönhetően ma már közel 30 hektáron folyik levendulatermesztés a félszigeten.2016. június 20-án kezdődik és a virágzás függvényében, a készlet erejéig tart a levendula „SZEDD MAGAD!” akció Tihanyban. Érdemes egyszer ellátogatni ide, felejthetetlen élmény.

Fotó: travelo.hu

A levendula gyógy-, fűszer- és dísznövényként is felhasználható. Szépségápolásban már az ókorban ismerték. Latin neve is innen ered: lavare=mosni. Főleg szappant készítettek belőle. Az erős illata miatt a levendula távol tartja az ártó, rontó erőket a néphit szerint és a molyokat is. Nyugtató és stresszoldó hatása is már évszázadok óta ismert. Régen használták fertőtlenítésre, pestis ellen, Egyiptomban balzsamozáshoz. Számos köhögés, fejfájás és hasmenés elleni gyógyszerek alapanyaga. Továbbá fűszernövényként használható, különböző finomságok ízesítésére. Ma már kapható levendulás csokoládé, cukorka, lekvár, méz és sütemények. Kedvenc levendulás-citromos kekszem receptje: http://sutidoboz.hu/levendulas-citromos-cookie/ Ajánlom mindenkinek, nagyon egyszerű!

Fotó: sütidoboz.hu

Ha egy lila biciklivel találkozunk letámasztva egy belvárosi üzlet előtt, akkor valószínű, hogy rátaláltunk a Levendula Fagylaltozóra. Amellett, hogy mindegyik fagylaltot mesterséges adalékanyagok hozzáadása nélkül, kizárólag minőségi alapanyagokból készítenek, nagy figyelmet fordítanak a különleges étrendet követők számára is. Mivel a név kötelez, levendulás fagyi is kapható: levendulás fehércsokoládé, levendulás étcsoki, levendulás citrom…

Fotó:levendulafagylaltozo.hu

A levendula mint motívum megjelent a lakberendezési kiegészítőkön is. Közel tíz éve vált igazán divatossá. Mindegyik gyártó, főleg a nyári kínálatban, levendulás kollekcióval rukkol elő. Egy-két kiegészítővel feldobhatjuk konyhánkat, fürdőszobánkat, hálószobánkat vagy akár a kertünket is.

Ha mégis igazi provance-i hangulatot szeretnénk teremteni, akkor felejtsük el a levendulát! Tévhit, hogy e stílus a levenduláról szól és a lila szín árnyalatairól!

Vissza a bloghoz