Anikó Kis Házi Kertje

Anikót már régebbről ismertem, de fogalmam sem volt róla, hogy a kertje a hobbija. Időt és energiát nem sajnálva, közel tizenöt éve tervezgeti, építgeti a saját kertjét, gyűjti a növényeket, dekorációkat. Ezek mellett a jól bevált dísznövények szaporításával és nevelésével is foglalkozik, így bárki beszerezheti a saját kertjében található szinte összes növényt. Hasznos tanácsokkal látja el minden betérő érdeklődőt és ha engedi a szabadideje, szívesen segít a kert tervezésében, építésében és gondozásában is.

Személyes nekem nagyon tetszik a kert összes zeg-zuga, mindenhol valamilyen kincsek vannak elrejtve. Irigylem tőle a hosta (árnyék liliom) gyűjteményét, a régiségvásárokon beszerzett jópofa régi kerti padokat és kiegészítőket, a nagy fürdőkádat és a kert végében található hangulatos fáskamrát. A kerti tóról már nem is beszélve!

Minden évszak beköszöntével zseniális hangulatot tud teremteni a kertjében és a ház körül. Pontosan tudja, mikor és hogyan kell beültetni például a hagymásokat, hogy azok tavasszal pont akkor tündököljenek a legszebb pompájukban, amikor akarja.

Most az ősz következik. Teljesen mindegy, hogy a naptári vagy a csillagászati kezdetét nézzük, igazából az időjárás határozza meg, mikor is érkezik. Nem kell már sokat várnunk, egy-két hét múlva már a növényeket is utoléri a változás.

Ismerjük meg Anikó ötleteit, hogyan is tehetjük hangulatossá a zord, őszi idő ellenére a környezetünket:

A bejárati ajtóra kerüljön őszi kopogtató. Legyünk kreatívak, készítsünk saját koszorút. Az alap beszerezhető bármelyik kreatív üzletben, a többi hozzávalót pedig gyűjtsük be például a kertben (bogyókat, faleveleket, száraz virágokat....). Az ősz legdekoratívabb kelléke a dísztök és az amerikai halloweenezésből ismert, lámpások faragására alkalmas Jack-o-lantern tök. De bármilyen másfajta tök is megteszi, minél többet begyűjtünk, annál színesebb lesz a végredmény.

A cserepes krizantén mellett a kétnyári árvácska is nagyon kedves növény ahhoz, hogy tavasszal szép legyen, már ősszel el kell ültetni. Ha már a tökökhöz igazítjuk a színkavalkádot, akkor válasszunk sárga-narancssárga virágú árvácskákat. Kihagyhatatlan a díszkáposzta, amelynek üdítő színei és csipkés, fodros levelei nagyon jól mutatnak például egy dézsás összeállításban. Mellesleg, a díszkáposzta ehető, bátran kísérletezzünk az elkészítésével.

A dísztökök Anikó kertjéből valóak, akinek van rá lehetősége, neveljen saját tököket. A termesztésük sikere: sok napsütés és rendszeres öntözés. Fontos, hogy olyan helyre ültessük, ahol kibontakozhatnak, mivel elég nagyra nőnek. Aki nem akar bajlódni a kertészkedéssel, beszerezheti őket a piacokon.

Anikó kedvencei a lámpások. Teljesen mindegy, hogy milyen lámpásokat választunk, kicsiket vagy nagyokat, fából vagy fémból, vidám vagy inkább visszafogottabb szinűeket, ott a helyük a kertben! Sötétedéskor nyugodtan gyújtsunk meg egy mécsest bennük, igazi meghitt hangulatot teremthetünk!

Fontos, hogy ne feledkezzünk meg a kertben élő állatokról sem. Az ősz beköszöntével olyan időszak következik, amikor gondoskodnunk kell a kerti kedvenceinkről. Egy vagy több madáretető nemcsak hasznos tud lenni, hanem nagyon dekoratív is.

Végezettül egy-két kép az Anikó kertjéről, kedvcsinálónak:

Fotók: Kis Házi Kert- Kristóf Anikó

Kerti dekorációk beszerezhetőek: régiségvásárokon, bolhapiacok és a Villa Majolika Ajándékboltban

A kert címe: Debrecen, Csenger utca 18., ahol Anikó olyan szeretettel vár minden érdeklődőt, amilyen szeretettel a növényeit gondozza!

www.kishazikert.hu

Vissza a bloghoz