Karácsonyi trendek 2015

Valamikor 2014 nyarán a tervezők nekiláttak az idei karácsonyi trendek megalkotásához, hogy legyen elég idejük felkészülni a két legjelentősebb karácsonyi kiállításra. Ezeken a kiállításokon már a gyártók és forgalmazók ismertetik a szakmai közönséggel az aktuális év trendjeit. Az első a Dallas Market, a második pedig a Christmasworld a németországi Frakfurtban. Az amerikai kiállításon még nem volt szerencsém részt venni, de egy magyarországi cég jóvoltából megismerhettem az idei amerikai trendeket is. Nagyon tetszettek a mulatságos manókkal, koboldokkal és más mesebeli lényekkel teli karácsonyfák, a vidám cirkuszi hangulatot idéző dekorációk, de nehezen tudom elképzelni, hogy ezek a trendek nálunk egyszer sikeresek lesznek. A frankfurti kiállításon minden évben személyesen is részt veszek és így lehetőségem nyílik megismerni az új vonalakat, amelyeket főleg európai tervezők és forgalmazók mutatnak be. Általában minden évben egy-két új trend megjelenik, a sikeres előző évi kollekciókat pedig egy kis változásokkal illetve új elemekkel kiegészítve tovább alkotják.

Mivel az üzletemnek van egy „stílusa”, így a kedvenc trendjeimet- a vintage és a nosztalgia- minden évben kiegészítem. Így, az ezeket kedvelők újabb kincsekkel bővíthetik a már meglévő darabokat/ készleteket. Idén újdonságként bemutatkozik a 2015-ös év slágere, az „Ébredés a téli erdei állomból” c. téma, amelyet többek között a belga székhelyű Jolipa cég mutatott be. Bevallom, teljesen elbűvölt. Talán azért, mert szeretem a természetes alapanyagokat, állati motívumokat és mindent, ami a természettel kapcsolatos. Gyönyörű hófehér szarvasok, tollakból készült baglyok, üveggömbökbe rejtett termések, hópihe minden mennyiségben… . Mindegyik eredeti motívum. A domináns szín a fehér, amely nyugtató, frissítő és pihentető hatású, bármilyen színnel kombinálható. Leginkább most a téli tájakra jellemző színekkel jelenik meg: a barna és a szürke összes árnyalatával és a későbbiekben megjelenő tavasz első színeivel, elegáns, letisztult árnyalatok. A díszek és a dekorációk természetes anyagokból készülnek: fából, termésekből, fakéregből, száraz virágokból, tollakból és textilekből. Ami a figurákat illeti, az erdei állatok mint a mókus, bagoly, szarvas és az idei év felfedezetje, a róka a legtrendibbek. A gyertyák követik a természetes formákat, fenyő vagy toboz alakúak. A föld és a természet szépsége uralkodik minden kiegészítőn: a szőrmét utánzó meleg takarókon, állatokat ábrázoló díszpárnákon, farönkökből készült kisbútorokon és a műbőr kiegészítőkön (fényképkeretek, újságtartók).

Ha idén igazi trendi karácsonyt akarunk, akkor nem kell feltétlenül megrohamoznunk a boltokat és kész termékeket vásárolnunk. A természetes karácsonyi dekoráció nem csupán az egyik legszebb dekorálási stílus, de kivitelezése egyszerű, olcsó és környezetbarát. Üzletünkben sok olyan kiegészítőt forgalmazunk, amelyek segítségével és egy kis kreatív energiát befektetve csodás és egyedi díszeket, vagy ajándékokat is lehet kreálni, azonban időben el kell kezdeni a tervezést és a szükséges kellékek beszerezését. Gyűjtsünk mindenféle erdei bogyókat, hajlékony vesszőket, örökzöld leveleket, ágakat, színes lehullott leveleket, tobozokat, diókat, mogyorókat. Ezekből készítsünk füzéreket, koszorúkat, asztali és fenyőfa díszeket.

Mivel a karácsony legfontosabb kelléke a karácsonyfa, idén legyen a trendnek megfelelően természetes. Élő és egyben túlélő is. Bátran szerezzünk be gyökeres fát (ez lehet konténeres vagy földlabdás is), hisz a természet szeretete, az élet tisztelete és nem utolsó sorban gazdaságossági szempont is motiváljon minket legalább ilyenkor. A konténeres fák rendelkeznek olyan gyökérzettel, amellyel a fánk „túlélheti” a karácsony megpróbáltatásait. Elég a növényt öntöznünk és gondoskodnunk a lombja párásításáról. Mielőtt bevisszük a lakásba, tanácsos 2-3 napig a külső hőmérsékletnél melegebb, de 12-14 foknál nem hidegebb helyen tárolni, ezzel megakadályozzuk a lombhullást. Két hétig nyugodtan díszíthetjük vele az otthonunkat, utána pedig visszaszoktatva a külső hőmérséklethez a kertünket is(kiültetni csak a fagyok enyhülése után tanácsos, addig semmiféle képpen). Ha nincs lehetőségünk a fát kiültetni, akkor ajándékozzuk el egy kedves ismerősnek, vagy egy óvodának, iskolának. A földlabdás fa nem rendelkezik dús hajszálgyökérzettel, ezért több gondozást igényel, sajnos sokszor nem éli túl az ünnepeket. Én csak azoknak ajánlom, akik tényleg értenek hozzá.

Fontos továbbá a karácsonyfát díszítő világítás színe is, ha lehet, akkor legyen meleg fehér, mert az tükrözi legjobban a természetes hó színét.

Kedvenc stílusom A vintage stílus a kedvencem. Álmodozó, régies. A kifinomultan elegáns és romantikus csipke, lenből készült abrosz, üveg mécsestartók gyöngyökkel és szalagokkal díszítve, textilből készült apró meglepetések, gyönyörű díszpárnák. Mindegyik dísz és dekoráció olyan hatást kelt, mintha saját magunk készítettük volna. Nyugodtan elővehetjük a nagymamánk régi karácsonyfa díszeit, tökéletesen beleillenek. Itt szeretném megemlíteni az üveggömböket, amelyek soha nem fognak kimenni a divatból, legyen szó bármilyen stílusról. Idén is sikerült felfedeznem egy biztos lelőhelyet Csehországban, ahol hagyományosan, kizárólag kézi munkával készítik e különleges díszeket, természetesen vintage stílusban is. Mindegyik egy remekmű, meseszép csipkés mintával, aprólékosan kidolgozva, natúr színekben. A Fehér Ház karácsonyfáját is ezek az üveggömbök díszítik. Csodásak! A gömbök mellett textilből készült szaloncukrok és fonott koszorúk, angyalkák (magyar kézműves termékek), horgolt díszek, csengők és apró, romantikus lámpások kerülnek még fel a vintage karácsonyfánkra.

A nosztalgia jegyében A nosztalgiát kedvelők se szomorkodjanak, mert a nosztalgikus karácsony örök divat! A hintaló, diótörő, meseszép babák, mozdony, tűzoltóautó, Teddy macik, pöttyös gomba, zenélő hógömb mint motívumok most is megjelennek és nemcsak natúr színekben, hanem a hagyományos színösszeállításokban is. Minden évben egy-két új darabbal feldobhatjuk a már meglévő készletünk.

Ne feledkezzünk meg az asztal díszítéséről sem, itt nem csak az adventi koszorúra gondolok, hanem az ünnepi terítékre is! Ma már minden stílushoz kaphatók különböző kiegészítők, a meglévő fehér abroszhoz válasszunk színes, hangulatos szalvétát, hozzá illő gyertyát, és apró asztali dekorációkat, mint például saját kezűleg készített ajándékokat.

Vissza a bloghoz