Karácsonyi színek jelentése

Amikor a karácsonyi színekről beszélünk, mindenkinek a piros, a zöld és az arany jut először eszébe. A zöld szín a történelem során mindig is az életet szimbolizálta. A hűvös téli idő beálltával csak az örökzöldek maradtak „talpon”, így az emberek mágikus erőt tulajdonítottak ezeknek a növényeknek és a zöld színnek is. Mivel a zöld növények képesek voltak túlélni a leghidegebb teleket is, a túlélés jelképévé váltak. Amikor Kr.u. IV. században az egyház december 25-én elkezdte ünnepelni a Jézus születésének napját, a zöld szín jelent meg először, mint ünnepi szín. Sok keresztény megtartotta a téli napéjegyenlőség ünnepére készült magyal koszorút, mint karácsonyi dekorációt is. A zöld színt és a koszorút így a Krisztus születésével hozták összefüggésbe. Ma már tudjuk, hogy az igazság teljesen más, hisz bibliai kutatások bebizonyították, hogy Jézus nem december 25-én született. De akkor miért pont december 25-e?

A dátum, mint ünnepnap, már korábban is létezett. A Római Birodalomban ezen a napon a Napistent ünnepelték. Később, mikor szükségessé vált a béke miatt összevonni az összes versengő vallást egy hatalmas, egymással kiegyező közösséggé, a keresztény egyházzá, úgy döntöttek, hogy a korábban a Nap születésnapját, ezután Krisztus születésnapjaként fogják ünnepelni. Az ünneppel egy időben megjelent a piros és az arany szín is, mint szimbólum. A piros szín Krisztus vérét és halálát szimbolizálja, történészek szerint a tudás almájára utal eredetileg (Ádám és Éva bűnét szimbolizálja). A karácsonyfán a piros gömbök a paradicsomba való visszatérést jelképezik, a zöld és a piros szín társítása pedig Jézus feltámadását szimbolizálja. Az arany szín a Három Királyok egyike által hozott aranyat jelképezi, amelyet a kis Jézus ajándékba kapott. Így lett az arany az ajándékozás jelképe, azonban lehet, hogy utalhat arra a csillagra is, amely a Szentírás szerint mutatta az utat a napkeleti bölcseknek.

Azóta a karácsonyi színek palettája tovább bővült, manapság megjelentek a divatos színek, mint a lila, kék vagy akár a rózsaszín is, de minden évben egy szín nagyobb szerephez jut. Meglepő, hogy ez a szín nem feltétlenül „az év színének” megválasztott szín kell, hogy legyen. Idén az amerikai Pantone által kiválasztott szín a Marsala (vöröses-barnás szín) lett (Pantone színkódja: 18-1438), mégis a karácsonyi kiállításokon a fehér szín dominált. Valószínű, hogy a karácsonyi trendeket nem feltétlenül a divatot diktáló színek határozzák meg, inkább a különböző témák, amelyek köré a tervezők megálmodják az aktuális karácsonyt. Mivel idén a havas, téli erdei álom nagy szerepet kapott, így a fehér szín érthető. Igazi téli szín, a tisztaság és az öröm jelképe. A fehér a legtisztább színek egyike. Világos, tiszta és könnyed, nyugalmat és erőt hordoz. Bármilyen színnel kombinálható, de most a természet által ihletett színek lesznek a legtrendibbek: barna, szürke és a zöld összes árnyalata. A fehér színnek is van vallástörténelmi jelentése: a kenyér belsejére utal, amely Krisztus testét szimbolizálja - vagyis a megváltást.

Tehát az idei Karácsony fehér lesz és remélem, nem csak a karácsonyfán függő díszek és a lakásdekorációk miatt, hanem a természet is fehér hótakaróba fog öltözni.

Vissza a bloghoz