A legfinomabb gőzgombóc

Lehet készíteni sós vagy édes kivitelben, különböző finomságokkal töltve, főételnek vagy köretnek. Egy biztos, a kelt tészta gondos elkészítése a legfontosabb eleme a tökéletes, gőzfelett párolt tésztának. Nemrég a nővéremtől kapott " Ezerféle gombóc" c. könyvben találtam egy különleges gőzgombóc receptet. Friss szilvávval töltve, marcipánnal, mandulával ás túróval megbolondítva, olyan ízkavalkádot kapunk, amelynek nagyon nehéz ellenállni! Íme a recept:

Maxi szilvás változat

12 db maxi gombóc készítéséhez

elkészítési idő: 2 óra

Hozzávalók

tésztához:

1 kocka élesztő

2 kanál kristálycukor

400ml tej

120g vaj

4 tojás

250g túró

500g rétesliszt

500g sima liszt

töltelékhez:

750g szilva

100g marcipán

3 kanál mandulapehely

tálaláshoz:

100g vaj

200g zsemlemorzsa

50g porcukor

Elkészítés:

Először is elkészítjük a kelt tésztát. Akkor lesz tökéletes, ha az összetevők szobahőmérsékletűek és a lisztet átszitáljuk. Az élesztőt 200ml langyos tejbe morzsoljuk, egy kanál cukorral elkeverjük és meleg helyen felfuttatjuk. Utána a kétféle liszt keverékébe öntjük, hozzáadjuk a négy tojást, a maradék cukrot és tejet, a villával összetört túrót és a megolvasztott vajat. A tésztát addig gyúrjuk, amig homogén masszává nem áll össze. Cipót formálunk belőle, lisztel meghintjük, és meleg helyen kb. 40 óráig kelesztjük.

Amig a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A szilvát alaposan mossuk meg, magozzuk ki, és negyedeljük. Sajtreszelővel reszeljük rá a marcipánt, és keverjük hozzá a mandulapelyhet.

Ha a tészta kétszeresére kelt, akkor elkezdhetjük a bukták készítését. A párolásra alkalmas edényt kb 2/3 feltöltjük vízzel, és kezdjük melegíteni. Olyan edényt válasszunk, amelyre szinte pontosan passzolni fog majd, a pároláshoz használt eszközünk. Én személyesen már többféle módszert kipróbáltam, a konyharuhástól egészen a fröccsölésgátlóig, de a „lyukacsos” párolóedény vált be a legjobban. Ami fontos, a fedőnek is pontosan illeszkedni kell az edény tetejére, és nem árt, ha a felesleges gőz távozni tud a fedő tetején levő nyíláson.

A kb. 2 cm-re kinyújtott tésztát vágjuk 12 négyzet alakú darabra, majd a szilvás tölteléket kanalazzuk a közepére.

Ami fontos, mindig csak az éppen a gőzölésre váró gombócot formáljuk meg, mert 10-15 perc utólagos kelesztés teljesen elég! Nem szabad „túlkeleszteni” a gombócokat!

Kis cipót formáljunk a tésztából, és egy kicsit lapítsuk le a tetejüket. Ha a víz gyöngyözően forr, és kellő pára képződik, akkor olajjal kenjük be a lyukacsos edény allját, és helyezzük rá óvatosan a gombócot. Az edény nagyságától függ, hogy hányat tudunk egyszerre elkészíteni. Számoljunk azzal, hogy a gombócok erdeti méretük kétszeresére nőnek. Rátesszük a fedőt és 15 percig pároljuk. Amíg az első adag készül, megformáljuk a következő adagot.

A maxi gombóc alig fér el egy kistányéron...

A kész gombócokat hűtőrácsra tesszük, nem árt a tetejüket egy-két helyen villával megszurkálni, hogy a töltelékből távozzon a felesleges gőz.

Elkészítjük a pirított zsemlemorzsát. Olvasztott vajon, közepes lángon megpirítjuk a zsemlemorzsát, majd levéve a tűzről, hozzákeverjük a porcukrot. Ezzel hintjük meg a kész gombócokat. A zsemlemorzsa helyett más feltétellel is tálalhatjuk, például olvasztott vajjal meglocsolva és darált mákos-cukros keverékkel meghintve. Isteni íz kombinációt kapunk!

Tálaláshoz a Katie Alice kollekciói közül a Cottage Flower-t választottam.

Vissza a bloghoz