Lehet készíteni sós vagy édes kivitelben, különböző finomságokkal töltve, főételnek vagy köretnek. Egy biztos, a kelt tészta gondos elkészítése a legfontosabb eleme a tökéletes, gőzfelett párolt tésztának. Nemrég a nővéremtől kapott " Ezerféle gombóc" c. könyvben találtam egy különleges gőzgombóc receptet. Friss szilvávval töltve, marcipánnal, mandulával ás túróval megbolondítva, olyan ízkavalkádot kapunk, amelynek nagyon nehéz ellenállni! Íme a recept:
Maxi szilvás változat
12 db maxi gombóc készítéséhez
elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók
tésztához:
1 kocka élesztő
2 kanál kristálycukor
400ml tej
120g vaj
4 tojás
250g túró
500g rétesliszt
500g sima liszt
töltelékhez:
750g szilva
100g marcipán
3 kanál mandulapehely
tálaláshoz:
100g vaj
200g zsemlemorzsa
50g porcukor
Elkészítés:
Először is elkészítjük a kelt tésztát. Akkor lesz tökéletes, ha az összetevők szobahőmérsékletűek és a lisztet átszitáljuk. Az élesztőt 200ml langyos tejbe morzsoljuk, egy kanál cukorral elkeverjük és meleg helyen felfuttatjuk. Utána a kétféle liszt keverékébe öntjük, hozzáadjuk a négy tojást, a maradék cukrot és tejet, a villával összetört túrót és a megolvasztott vajat. A tésztát addig gyúrjuk, amig homogén masszává nem áll össze. Cipót formálunk belőle, lisztel meghintjük, és meleg helyen kb. 40 óráig kelesztjük.
Amig a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A szilvát alaposan mossuk meg, magozzuk ki, és negyedeljük. Sajtreszelővel reszeljük rá a marcipánt, és keverjük hozzá a mandulapelyhet.
Ha a tészta kétszeresére kelt, akkor elkezdhetjük a bukták készítését. A párolásra alkalmas edényt kb 2/3 feltöltjük vízzel, és kezdjük melegíteni. Olyan edényt válasszunk, amelyre szinte pontosan passzolni fog majd, a pároláshoz használt eszközünk. Én személyesen már többféle módszert kipróbáltam, a konyharuhástól egészen a fröccsölésgátlóig, de a „lyukacsos” párolóedény vált be a legjobban. Ami fontos, a fedőnek is pontosan illeszkedni kell az edény tetejére, és nem árt, ha a felesleges gőz távozni tud a fedő tetején levő nyíláson.
A kb. 2 cm-re kinyújtott tésztát vágjuk 12 négyzet alakú darabra, majd a szilvás tölteléket kanalazzuk a közepére.
Ami fontos, mindig csak az éppen a gőzölésre váró gombócot formáljuk meg, mert 10-15 perc utólagos kelesztés teljesen elég! Nem szabad „túlkeleszteni” a gombócokat!
Kis cipót formáljunk a tésztából, és egy kicsit lapítsuk le a tetejüket. Ha a víz gyöngyözően forr, és kellő pára képződik, akkor olajjal kenjük be a lyukacsos edény allját, és helyezzük rá óvatosan a gombócot. Az edény nagyságától függ, hogy hányat tudunk egyszerre elkészíteni. Számoljunk azzal, hogy a gombócok erdeti méretük kétszeresére nőnek. Rátesszük a fedőt és 15 percig pároljuk. Amíg az első adag készül, megformáljuk a következő adagot.
A maxi gombóc alig fér el egy kistányéron...
A kész gombócokat hűtőrácsra tesszük, nem árt a tetejüket egy-két helyen villával megszurkálni, hogy a töltelékből távozzon a felesleges gőz.
Elkészítjük a pirított zsemlemorzsát. Olvasztott vajon, közepes lángon megpirítjuk a zsemlemorzsát, majd levéve a tűzről, hozzákeverjük a porcukrot. Ezzel hintjük meg a kész gombócokat. A zsemlemorzsa helyett más feltétellel is tálalhatjuk, például olvasztott vajjal meglocsolva és darált mákos-cukros keverékkel meghintve. Isteni íz kombinációt kapunk!
Tálaláshoz a Katie Alice kollekciói közül a Cottage Flower-t választottam.