Ezek lettek a 2016-os év színei a Pantone intézet ajánlásával

Az amerikai Pantone nyomdavállalat 1950-es évek elején kezdte meg működését. Itt dolgozott Lawrence Herbert, aki 1963-ban megalkotta az egységes színskálát. Minden színt külön definiált, külön nevet és sorszámot rendelt mindegyikhez.Tette ezt azért, hogy a nyomdászattól a textilgyártásig, a számítógépes grafikától a formatervezésig, számos, a színekkel foglalkozó területen egységes színskálát használjanak a szakemberek az egész világon, megkönnyítve az egymás közötti munkát. A skála ma 2310 színárnyalatot tartalmaz! Mi nők körülbelül 100 színt vagyunk képesek megkülönböztetni, a férfiak pedig csupán 10-et.

Hagyománnyá vált, hogy a Pantone a kétezres évektől kezdve minden évben meghatározza az „év színét”. Figyelembe veszik az adott évre jellemző kulturális, filmes, művészeti hatásokat, a gazdasági helyzetet, a szabadidő eltöltésének legkedveltebb módjait, az utazási célpontokat, a vásárlási szokásokat, a ruha-, és ékszerdivatot, az autók világát, de a politikát is.

Nemrég kiderült, hogy 2016-ban a választás nem egy, hanem két színre esett: a rózsakvarcra (Rose quartz, Pantone kódja:13-1520) és a higgadt kékre (Serenity, Pantone kódja:15-3919). E két szín láttán mindenkinek először az újszülött érkezése jut az eszébe, hisz a rózsaszín és a kék pont ezt szimbolizálja, illetve a nemek közötti különbséget. De nem ez volt a cél. Ha jobban megnézzük a rózsaszín és a kék árnyalatát, akkor láthatjuk, hogy ezek nem a megszokott babarózsaszín és a babakék színek. Nekem a kedvencem a rózsakvarc, mivel lágy, nőies, kicsit romantikus. Az árnyalat a nevét a rózsakvarc ásványról kapta, amelyet az ókor óta a szerelem és a szív köveként tisztelték. A legismertebb ásványok közé tartozik, és közkedvelt nem csak gyógyító hatása miatt, hanem gyönyörű színe miatt is.

De hol is fogunk először találkozni ezekkel a színekkel? Szinte mindenhol: elsősorban a divat világában. A Prada 2015-ös téli kollekciójában a vad neon színek mellett megjelent már a két említett árnyalat is. Biztos vagyok benne, hogy a tavaszi/nyári kollekciók tervezése során a világhírű divattervezők mindegyike kreált egy-egy kollekciót e színek köré.

Itt nem csak a ruhákra kell gondolni, hanem az összes többi kiegészítőre is: ékszerek, táska, cipő, dekor kozmetikumok… A Walt Street Journal is megírta, a pasztell rószaszín nem most kezdte el a divathódító útját, hanem évekkel ezelőtt. Csak most egy kicsit finomítottak az árnyalaton. Mivel a rózsaszín túl romantikus a férfiak számára, ezért a Pantone cég idén egy másik színt is kiválasztott mellé. A cég színekért felelős igazgatója szerint a két színt vegyítve izgalmassá lehet tenni a férfi divatot is.

Végigböngészve a 2016-os kollekciókat mind a két szín megjelenik szinte minden holland, belga, angol vagy francia lakberendezési kiegészítőket forgalmazó cégnél is. Hónapokkal ezelőtt, a tavaszi/húsvéti kollekciók rendelésénél feltűnt nekem, hogy amíg minden eddig szinte sárga és zöld volt, most egyre erőteljesebben megjelent a rózsaszín és a halványkék is.

A holland Clayre&eef újdonságai között szinte minden kategóriában találtam ilyen színű termékeket. Főleg a lakástextilek között olyan díszpárnákat illetve puha, meleg plédeket, lámpákat, fotókereteket, mécsestartókat, amelyekből egy-két darabot beillesztve a már meglévő, elsősorban paszetell ill. fehér vagy szürke színű kiegészítők közé, trendibbé varázsolhatjuk az otthonunkat.

Év végén megjelent Katie Alice új kollekciója, a Pretty Retro, visszarepít minket az 1950-es évekbe egy kis nosztalgiázásra. Igazi modern vintage stílusban. Nem meglepő, hogy a kollekció egyes darabjainak a színe a 2016-os trendek alapján rózsaszín és kék, és nem akármilyen rózsaszín és kék, hanem pont a Pantone cég által kiválasztott két színárnyalat. Valószínű ez nem véletlen. A gyártóknak kell egy kis idő, hogy lekövessék az új trendet, igazán a nyári kínálatban fog ez kiteljesülni, úgyhogy kalandra fel, lehet újítani!

Ne lepődjünk meg, ha egy virágboltban a vágott virágok egy része hirtelen rózsaszín és halványkék lesz, vagy egy cukrászda pultját böngészve csupa rózsaszín és kék süteményeket fogunk látni. A trend mindenhová eljut!

fotók:pinterest

Vissza a bloghoz