Nemsokára itt az eperszezon!

Ha maradt a napos, meleg idő, akkor hamarosan beköszönhet az eperszezon!

A zöldségesek pultjain már megjelent a friss eper. Igaz, ez még nem a szabad ég alatt termett, de akkor is eper. Nálunk a szezon az időjárástól függően valamikor április végén kezdődik, és ha szerencsénk van, akár júliusig is ehetünk friss epret. Az epret pedig nem csak azért szeretjük, mert finom, hanem mert rengeteg jótékony hatása van az egészségre is!

A Popsugar szerint:

Egy csészényi eperben mindössze 53 kalória van, viszont 3,3 gramm rost. az eperben több C-vitamin található, mint a narancsban! Egy csészényi eper fedezi a napi C-vitamin bevitel 113 százalékát.

Az eper glikémiás indexe 44, azaz bátran fogyaszthatod anélkül, hogy az egekbe szökne a vércukorszinted.

Az eper olyan antioxidánsokban gazdag, amelyek segítenek széppé varázsolni a hajad és a bőröd.

Fehérebb lesz tőle a mosolyod: az eperben olyan sav található, ami segít ragyogóbbá és fehérebbé tenni a fogzománcot.

Az eper csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Egy kutatás szerint azok a nők, akik heti háromszor esznek epret, kisebb eséllyel néznek szembe szívinfarktussal is.

Az eperben kevés, 90 grammban mindössze 4,1 gramm cukor található. Ennél kevesebbet csak a málna tartalmaz.

Ez a finom és egésszéges gyümölcs egykor a Szűz Mária szimbóluma is volt. Ruháját gyakran eper motívum díszítette. Manapság a könnyedséggel, a lágy élvezettel, a szerelemmel azonosítják. Édes íze, piros színe, szív alakú formája miatt az életörömmel, a szexualitással, a földi és mennyei örömök jelképe, nemcsoda, hogy afrodiziákumként tekintettek rá több országban is.

Mellesleg az eper mint minta közkedvelt a lakberendezési tárgyakon is. Szinte minden évben új temékek jelennek meg, főleg konyhai kiegészítők: szalvéták, textilek, porcelán csészék, bögrék, tányérok...

Íme egy kis ízelítő:

Creative Topstól a Strawberry Fayre porcelánok

Dzsemkészítő szett Katie Alicetől

Ambiente szalvéták, gyertyák, bögrék és tálcák

Clayre&eef terítők és egyéb konyhai textilek

Képek: Katie Alice, Creative Tops, Clayre&eef

Vissza a bloghoz