A kedvencem: áfonyás süti

Erdők közelében nőttem fel. Édesapámnak és családjának köszönhetően mindent megtanultam az itt található növényekről, termésekről, állatokról. Gyűjtögetők voltunk, minden időszaknak megvolt az éppen aktuális indoka, hogy miért anyukám szerint "eltűnjünk" egy pár órára. Hol gyógynövényeket szedtünk (ennek a szomszéd Joli néni volt a szakértője), gombáztunk, bogyókat és terméseket gyűjtöttunk. Emlékszem, minden évben több napra felköltöztünk a hegyre, hogy az éppen érő vad málnát vödörszámra szedjük a magasfeszültségű vezetékek miatt sávokban kiírtott erdő helyén. Mert az igazi szörp ebből a málnából készült! És jött az áfonya szezon. Azt nem szerettem, mert sokszor négykézláb, egy erre a célra készített fésű segítségével, szinte merőleges hegyoldalban kellett megbírkóznunk a feladattal. Megérte! Éstére lila volt a kezünk, ruhánk és a szánk, mert több áfonyát megettünk ott helyben, mint amennyit vittünk haza. Nemcsak ízletes és egészséges gyümölcs, hanem anyukám szerint egyenesen varázs ereje is van. Befőttet készítettünk belőle és minden hétvégén finom süteményt. Persze, amíg volt friss áfonya. Most a kedvenc receptemet szeretném megosztani, mert amellett, hogy ez a süti isteni, egyszerű elkészíteni!

Hozzávalók:

a tésztához

50dkg sima liszt

1/2 élesztő

6dkg cukor

1,5 dcl tej

6 dkg olvasztott vaj

2 tojás

Az élesztőt egy teás kanál cukorral langyos tejben felfuttatom, majd a többi összetevővel összedolgozom. Egy könnyen gyúrható tésztát kapok, amelyet fél órára letakarva meleg helyen kelesztek.

Amíg a tészta "pihen", addig elkészítem a krémet.

Hozzávalók:

1 csomag vaníliás puding

3,75 dcl tej

14 dkg cukor

25 dkg túró

A recept szerint elkészítem a pudingot, hagyom kihűlni. Villával összetört túróval alaposan összekeverem.

A tetejére majd "morzsa" kerül, amelyhez a következő összetevőkre lesz szükségem:

10 dkg kristálycukor

10 dkg vaj

150 kg rétes liszt

Én a hozzávalókat kézzel szoktam összedolgozni, a kéz melegétől a vaj annyira megpuhul, hogy könnyedén összeáll a morzsa. Folpackba becsomagolva fagyasztóba teszem 15-20 percre, addig annyira megfagy, hogy könnyebben rá tudom reszelni a sütemény tetejére.

És a legfontosabb: 60-70 dkg friss áfonya

Ha a tészta megkelt, nagy tepsibe sütőpapírra kinyújtom, villával megszurkálom és rákanalazom a pudingos- túrós krémet. Egyenletesen elosztom a krém tetején az áfonyát, amit előzőleg alaposan megmostam.

Sajtreszelővel a morzsát ráreszelem az áfonya tetejére és mehet is az előmelegített sütőbe! Légkeverésen, 180 fokon kb. 40-45 percig sütöm. Kivéve a sütőből legalább fél óráig pihentetem, csak utána jöhet a szeletelés.

Hogy milyen "másnaposan" ez a süti, nem tudom. Általában még aznap elfogy az egész adag!

Tálaláshoz a Vintage Indigo meszeszép tányérokat ajánlom!

Vissza a bloghoz